Het Pernathfonds

© Jan Vanriet

Het Hugues C. Pernath-Fonds werd in 1985 opgericht (de statuten werden op 4 april 1985 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd) als verderzetting van de Hugues C. Pernath-Stichting (1976-1985). Het doel van de vereniging is de nagedachtenis van de dichter H.C. Pernath (1931-1975) levend te houden door het uitreiken van een tweejaarlijkse prijs aan een Nederlandstalige dichter.

Verder beoogt de vereniging het stimuleren, organiseren of ondersteunen van studies, lezingen, uitgaven, tentoonstellingen en andere activiteiten m.b.t. de dichter Pernath en zijn kring. Sinds 2002 worden daarom o.a. tweejaarlijkse Pernatlezingen gehouden. De teksten van de lezingen zijn door het Pernath-Fonds uitgegeven met een cover van Jan Vanriet en verkrijgbaar in het Letterenhuis.

Het Hugues C. Pernath-Fonds heeft in 2005 door een subsidie de uitgave mogelijk gemaakt van Gedichten van Hugues C. Pernath (Lannoo/Atlas) geëditeerd door Joris Gerits en Yves T’Sjoen.

De vereniging wil ook documenten, autografen, beeltenissen en dies meer m.b.t. Hugues C. Pernath verwerven via schenking of aankoop en de centralisering van dit materiaal bevorderen door de aanwinsten in beheer te geven aan het Letterenhuis te Antwerpen.

De huidige leden van het Hugues C. Pernath-Fonds zijn: Frank Albers, Koen De Scheemaeker, Ruth Joos, Gerd Segers, Yves T’Sjoen, Karl Van den Broeck, Walter Van den Broeck, Leen van Dijck (voorzitter) en Jan Vanriet.